Hønsebonden Abu Mahmoud

Bestefar Abu Mahmoud har forsørgeransvar for tre barnebarn og kone.  Familien bor enkelt i et av de mange slitte husene i gamlebyen i Mosul. Abu Mahmoud er, i likhet med store deler av menneskene i Mosul, arbeidsledig. Selv om han har sin egen verdighet, kan han ikke la være å dele om de vanskelige forholdene han og familien hans lever under.

–       Jeg er en gammel mann, men jeg kan ikke hvile. Barnebarna mine er avhengige av meg. De har ingen andre. Det enste jeg trenger er en mulighet til å klare meg selv, sier Abu Mahmoud.

Han fortalte at han tidligere mottok pensjon fra staten. Uheldigvis har Abu Mahmoud samme navn som en kjent IS-soldat. Han har levert både dokumentasjoner og legeerklæringer på at han verken har eller kunne ha deltatt i terrororganisasjonen. Dette har vært fånyttes. På grunn av denne forvekslingen mistet han altså sin pensjon.

Når Fatima møter Abu Mahmoud i gamlebyen, er framtidsutsiktene dårlige.

På spørsmål om hva han har jobbet med tidligere, svarer han:

–       Jeg har drevet med dyr, tidligere hadde jeg høner. Da kunne jeg dra til markedet å selge egg og noen ganger kyllinger.

Abo Mahmoud viser engasjement og evne til å gjøre en innsats. Vi bestemmer oss for å satse på et lite prosjekt. Gnist kjøper høner for Abu Mahmoud. For å motta hjelpen, forplikter Abu Mahmoud seg til følgende:

1.    Vi investerer i prosjektet, Abu Mahmoud disponerer dette hele tiden mens prosjektet er i drift. Skulle han avvikle, forbeholder Gnist seg retten til å ta tilbake det som måtte finnes av utstyr og artikler.

2.    Ingen mottar faktiske penger. Gnist drar sammen med lokale frivillige  og kjøper inn utstyr og andre artikler.

3.    Abu Mahmoud får veiledning og oppfølgning de første månedene etter investeringen.

4.    Barna skal gå på skole

Neste gang vi treffer Abu Mahmoud har han bygd en enkel hønsefarm på taket av boligen sin. Der kunne flere høner og en hane bo. Prosjektet kostet 1500,- kroner.

Med den lille virksomheten har han siden påska 2019 forsørget seg selv og familien. Abu livnærer seg på salg av egg og dyr på det lokale markedet.

1500,- kroner var prisen for den enkle hønsefarmen. Prosjektet ble en realitet takket være medmennesker på Innherred som har bidro i innsamling av penger. 1500,- norske kroner forandret livet til denne familien på fem.